Food

Snack din naut

De multe ori se intampla sa poftim la ceva de rontait si din pacate, de cele mai multe ori, cei mai multi dintre noi, apelam la snack-uri care nu sunt deloc sanatoase. De curand, am descoperit o alternativa si anume snack-ul din naut.

Din pacate in bucataria noastra, nautul este prezent spre deloc, in pofida faptului ca aceasta leguma este una destul de versatila. Pe langa celebrul humus, nautul poate fi adaugat in salate, supe crema, tocanite si o multime de alte tipuri de mancare.

Nautul este o sursa generoasa de nutrienti. Contine o multime de vitamine precum: vitamina A, B6, C, si K. In componenta nautului, se mai regsesc: acid folic, fosfor, zinc, cupru, magneziu, potasiu si fibre. Fibrele din naut pot scadea nivelul de colesterol din sange. De asemenea, pot asigura un tranzit regulat si un sistem digestiv sanatos, fiind potrivit si pentru persoanele cu sindromul colonului iritabil. Seleniul, un alt component al acestui aliment, joaca un rol important in buna functionare a enzimelor ficatului si ajuta la detoxifierea acestuia.

Reteta pentru acest tip de snack este super rapida si delicioasa. Cu siguranta va fi indragit de toata familia. De asemenea, snack-ul din naut poate fi consumat chiar si de copii, daca optam sa nu punem sare sau alte condimente iuti.

Ingrediente

  • 250-500 g naut (in functie de cantitatea dorita, eu am folosit 500 g)
  • 1-2 linguri ulei de masline
  • Sare dupa gust

Mod de prepare:

Eu am folosit naut ecologic/bio Niavis pe care l-am pus la hidratat de seara pana a II-a zi. L-am lasat la hidratat timp de 12 h. Ulterior, am fiert nautul timp de 30 de minute. Dupa cele 30 de minute, am scos nautul si l-am pus la scurs intr-o strecuratoare pentru aproximativ 10 minute. Cat timp am lasat nautul la scurs, am pregatit uleiul, sarea si am tapetat tava cu hartie de copt.

Dupa cele 10 minute, am pus nautul pe un servet de hartie pentru a ma asigura ca nautul este complet uscat astfel incat, la final, sa obtin un naut crocant. Ulterior, am pus nautul intr-un bol peste care am pus uleiul si sarea dupa gust, am amestecat foarte bine, dupa care am asezat nautul in tava de copt.
*In cazul in care, va doriti un snack picant puteti adauga si boia picanta/chili, pe langa celelalte ingrediente.

Cuptorul electric a fost preincalzit la 180 grade timp de 5 minute, dupa care am introdus tava cu naut la cuptor pentru 30 de minute. Dupa primele 15 minute, am scos tava pentru a “intoarce” nautul si pe celelalte parti, dupa care l-am mai pus la cuptor pentru inca 15 minute.

Rezultatul final a fost unul super delicios, numai bun de rontait la un film de Craciun, alaturi de o cana de vin fiert.

Spor la gatit!

Cu drag,
Ana

Please follow and share this:

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Share daca ti-a placut:

%d bloggers like this: