Lifestyle

Liberalizarea electricitatii: cum poti afla daca deja beneficiezi de o oferta concurentiala

Piata de electricitate din Romania a devenit complet liberalizata incepand cu 1 ianuarie 2021. Asta inseamna ca nu mai platim preturi stabilitate de ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei) ci trebuie sa comparam si sa alegem oferta care ni se potriveste cel mai bine.

In acest context, avem doua posibilitati: fie nu facem nimic, ramanem cu vechile contracte si platim automat preturi numite de serviciu universal, care vor fi mai mari cu 13-26%, fie incheiem alte contracte in piata libera (concurentiala).

ANRE ne recomanda sa alegem ofertele concurentiale, noi avand dreptul sa ne schimbam furnizorul de energie electrica pana la sfarsitul lunii martie, precum si pe tot parcursul anului 2021, cu respectarea conditiilor contractuale, in termen de maxim 21 de zile de la data solicitarii.

Totodata, pe pagina oficiala ANRE putem gasi un comparator al ofertelor (in functie de pret si modul de contractare). Aici putem alege un furnizor, folosind o simulare de oferta de la toti furnizorii inscrisi in sistem.

Pentru aceasta trebuie sa introducem mai multe date, precum consumul din ultima factura si pretul platit, pretul fix sau variabil (pe luni, de exemplu, in functie de oferta furnizorului) sau pretul per kilowatt (fix ori diferentiat in functie de consumul pe anumite paliere orare ale unei zile).

Cum putem afla daca deja beneficiem de o oferta concurentiala:

Pentru a afla daca avem deja contract pe piata concurentiala trebuie sa ne uitam pe factura de electricitate!

In cazul in care scrie ”Factura piata concurentiala” (in cazul facturii Enel, scrie in stanga sus), atunci liberalizarea pietei la 1 ianuarie 2021 nu are niciun impact asupra relatiei contractuale cu furnizorul.

Daca in coltul din stanga al facturii nu e mentionat ”Factura piata concurentiala”, inseamna ca avem contract pe piata reglementata.

Ce putem face in acest caz:

Putem alege sa ramanem cu actualul contract, la pret de serviciu universal sau sa incheim un contract in piata libera la pret concurential, in conditii mai avantajoase.

Trebuie sa mai stim ca nu va ramane nimeni fara curent daca nu semneaza noi contracte. In plus, ne putem schimba oricand contractele.

Romania era ultima tara din Uniunea Europeana care nu liberalizase pana acum piata de electricitate. Acest lucru este obligatoriu prin legislatia europeana, iar Romania a cerut mai multe derogari de-a lungul anilor.

Potrivit datelor ANRE, aproximativ doua milioane de consumatori se afla in prezent pe piata concurentiala, restul de sase milioane (cifrele se refera nu la persoane, ci la gospodariile in care locuiesc mai multe persoane) vor fi trecuti la serviciul universal, daca nu opteaza pentru o oferta concurentiala.

Sper ca aceste informatii va vor fi de folos si veti face cea mai buna alegere a furnizorului de electricitate!

Cu drag,

Ana

Please follow and share this:

Leave a Reply

error

Share daca ti-a placut: