Lifestyle

Stiai ca de la 1 Februarie poti solicita online certificatul de cazier judiciar?

Ai nevoie de cazier judiciar? Stiai ca de la 1 Februarie poti solicita online certificatul de cazier judiciar? Acesta poate fi obtinut online prin platformele ghișeul.ro si hub.mai.gov.ro

Pentru acest tip de solicitare online ai la dispozitie doua mecanisme de acces: direct prin autentificarea in portalul hub.mai.gov.ro sau prin accesarea GHISEUL.ro, cele doua platforme fiind interconectate.

Acest proiect, momentan este pilot si dezvoltat de catre Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii impreuna cu Ministerul Afacerilor Interne.

Mecanismele de obtinere a certificatului de cazier judiciar electronic:

  • prin intermediul platformei / site-ului GHISEUL.RO pentru utilizatorii care sunt inregistrati sau doresc sa se inregistreze in platforma. Solicitarea cazierului se face urmand procedura de validare a identitatii electronice folosind un card bancar inrolat 3D Secure, emis de o institutie bancara din Romania. In urma validarii, acestia vor fi redirectionati catre platforma HUB.MAI.GOV.RO, pentru completarea online a cererii tip.
  • prin platforma / site-ul HUB.MAI.GOV.RO pentru utilizatorii care nu sunt inregistrati in GHISEUL.RO sau nu detin un card bancar emis de o institutie bancara din Romania. Solicitantii vor completa un formular disponibil in platforma, iar pentru a li se stabili cu certitudine identitatea, se vor prezenta fizic, o singura data, la un ghiseu al MAI care ofera servicii publice.

In prima faza, certificarea identitatii va fi realizata prin prezentarea la unitatile de politie care elibereaza certificate de cazier, urmand ca in cursul acestui an certificarea identitatii sa poata fi facuta la toate institutiile MAI care ofera servicii publice (de exemplu: Serviciile publice comunitare pentru eliberarea permiselor de conducere, pasapoartelor, cartilor de identitate).

Dupa validarea contului, pentru eliberarea certificatului de cazier, cetatenii vor accesa sectiunea „Servicii”, vor selecta motivul solicitarii dintr-o lista disponibila, vor trimite cererea precompletata deja cu datele de stare civila, iar sistemul va genera automat certificatul de cazier judiciar, semnat electronic.

Valabilitatea certificatului emis este de 6 luni de la data eliberarii.

De retinut!

Momentant, in acest proiect pilot pot solicita online certificatul de cazier judiciar doar cei care au cazierul curat.  Odata cu extinderea acestuia, aplicatia pentru eliberarea electronica a certificatului de cazier judiciar va fi disponibila atat pentru persoanele fizice care au inscrise mentiuni in cazier, cat si pentru persoanele juridice din Romania, pana la finalul lunii iulie 2023.

Pentru mai multe detalii: https://www.research.gov.ro/

Please follow and share this:

Leave a Reply

error

Share daca ti-a placut: