Hummus
Food

Hummus clasic

In ultima perioada, am devenit foarte pasionata de gatit si zilnic caut fel de fel de retete pe care le pot prepara pentru mine si sotul meu. De cand am dezvoltat aceasta pasiune pentru gatit, am tendinta de a incerca tipuri de preparate, pe care nu le-am mai mancat niciodata. Asa am ajuns sa fac pentru prima data hummus.

Hummusul este o reteta traditionala ce provine din Orientul Mijlociul, consumata in special in Liban, Siria, Israel, Turcia etc. Reteta de hummus a ajuns si pe taramurile noastre, iar popularitatea acesteia nu se datoreaza doar diversitatii sortimentelor, ci si beneficiilor derivate din ingredientele de baza. 

Ingredientul principal al hummusului, nautul, este bogat in proteine, fibre, dar si carbohidrati. Este un aliment sanatos care poate fi conumat inclusiv in salate si care ajuta la combaterea anumitor boli cardiovasculare. Acest lucru este valabil, doar daca, nautul este consumat cu regularitate.

Hummusul reprezinta o sursa bogata de acizi grasi esentiali Omega-3, care ajuta la protectia sistemului cardiac si de nutrienti proveniti din naut si sosul tahini. In plus, hummusul contine:

  • Fier
  • Vitamina B6
  • Acid folic
  • Aminoacizi

Ce ingrediente am folosit? Ei, bine, iata-le mai jos:

Ingrediente:
  • 500 g naut (eu am ales varianta uscata a nautului Niavis pe care mi l-am comandat de pe site-ul Vegis)
  • pasta Tahini (de susan) pe care am cumparat-o de la MegaImage
  • 1 lamaie
  • 3-4 catei de usturoi
  • boia dulce, sare, piper, busuioc (dupa gust)
  • 1 legatura de patrunjel
Mod de preparare:
  1. Nautul l-am pus la hidratat de seara pana a doua zi. L-am lasat la hidratat timp de 12h. Ulterior, l-am fiert pana cand boabele au inceput sa devina moi si sa poate fi decojite. Eu l-am fiert aproximativ 45 minute.

2. Cat timp nautul era pe foc, am stors lamaia, am curatat usturoiul si am tocat marunt patrunjelul.

3. Dupa ce nautul a fiert, l-am scos din apa in care a fiert si l-am decojit.

*Inainte de a blendui nautul impreuna cu toate celelalte ingrediente, pastrati cateva boabe pentru decorul de la final.

4. Ulterior, am transferat boabele de naut intr-un bol peste care am adaugat: zeama de la o lamaie, 3-4 linguri de pasta Tahini, usturoiul feliat, sare si piper dupa gust, iar la final putin ulei de masline.

*In cazul in care pasta obtinuta nu este destul de cremoasa, puteti adauga din apa in care a fiert nautul, pana cand considerati ca pasta este destul de cremoasa.

5. Asezati nautul pe o farfurie intinsa, peste care presarati boia si patrunjelul proaspat, iar pentru decor cateva boabe de naut.

Hummusul se serveste fie imediat dupa ce a fost preparat, cat si rece de la frigider, alaturi de lipii libaneze (in mod ideal). In cazul in care, lipiile nu sunt pe placul vostru, puteti folosi crackers, paine prajita, paine proaspata, sau orice doriti si va place.

Datorita continutului de fibre si proteine este ideal pentru vegetarieni sau pentru cei care tin post, insa nu numai. Gustul va cuceri pe toata lumea.

Spor la gatit si pofta buna, daca aceasta reteta este pe placul vostru si doriti sa o incercati!

Si nu uitati! Ca intotdeauna, astept si feedback-ul vostru.

Cu drag,

Ana

Varianta video a procesului de pregatire a retetelor prezentate o puteti viziona in sectiunea Reels a profilului de Instagram

Please follow and share this:

Leave a Reply

error

Share daca ti-a placut: